Mănânci mult și prost în contexte sociale ?

La petreceri: cedezi tentației și mănânci mai mult desert.

Ȋn vizită la părinți: ești la dietă, dar mama ți-a gătit felul preferat de mâncare si cedezi insistențelor ei.

La restaurant cu prietenii: toată lumea își comandă pizza. Ȋți comanzi și tu, deși îți sabotează obiectivele.

La întâlnirile de afaceri: partenerii de discuții își comandă 3 feluri de mâncare. Mănânci și tu, deși te simți plin peste măsură.

Iar lista continuă.

 

De ce mănânci complet aiurea în anumite împrejurări sociale?

Vreau să te gândești la mâncatul social ca la o fotografie-portret a ta. Are un prim-plan și o imagine de fundal.

 

  • Fundalul sau background-ul reprezintă contextul în sine, ceea ce ține de realitatea exterioară (petrecere, masă în familie, nuntă etc.).

Să presupunem că mergi la o zi de naștere. La fața locului observi cadrul festiv, oamenii reuniți să sărbătorească , mâncarea, muzica, zgomotul, agitația. Acesta e background-ul.

 

  • Prim-planul e dat de realitatea ta interioară (senzațiile, emoțiile tale).

Ajungi la petrecere. Ai mâncat cu o oră înainte, te simți sătul. Ai poftă de ceva dulce, însă nu acut. De asemenea, simți nevoia de conexiune, să socializezi, să sărbătorești, să te bucuri. Toate aceste elemente formează realitatea ta interioară.

Acum imaginează-ți că portretul are ca fundal un peisaj montan ce-ți captează atenția. Ce se întamplă? Nu mai observi reprezentarea ta!

Asemănător, când te alimentezi într-un context social, focusul tău cade asupra background-ului, mai degrabă decât asupra prim-planului. Astfel, alegerile îți sunt influențate de ceea ce se petrece în exterior.

 

Cum iei decizii alimentare potrivite ȊN ORICE ȊMPREJURARE?

E important să-ți dezvolți abilitatea de a vedea ambele planuri .

Haide să-ți spun cum poți identifica planurile.

 

1.Identificarea background-ului

  • Observă ce fel de persoane te însoțesc la masă

Există  susținători ai mâncatului conștient și echilibrat sau, din contră, care te sabotează.

 

Sabotorii sunt cei care îți induc sentimente negative. Cum ii recunoști? Prin faptul ca pun presiune asupra ta sau îți judecă alegerile.

Realizez , de multe ori, că sunt înconjurată de sabotori. Și e foarte probabil ca tu să fii de asemenea.

 

„Nu ești deloc amuzantă cu mâncatul tău sănătos”,

„Haide mănâncă puțin tort, poți face o excepție”,

„Nu vrei să mâncăm împreună un desert? Haide, știu că îți dorești.”

„Mai vrei o felie? Hai că una în plus nu îngrașă.”

 

Replicile de acest fel îmi spun că am în preajma oameni care îmi fac viața mai grea decât e. 🙂

Cum procedez? Trasez granițe în mod politicos, dar ferm:

„Mâncatul echilibrat e o chestiune de alegere, o fac pentru starea mea de bine și nu vreau să mă abat de la ea. Am să te rog să îmi respecți alegerea.”

„Mulțumesc, dar am mâncat și sunt sătulă!”

„Apreciez gestul de a-mi oferi desertul, dar nu îmi e poftă, poate voi mânca mai târziu”.

 

Mi se întâmplă să fiu judecată și pe seama alegerilor mai puțin sănătoase:

„Roxi, mănânci desert?! Tu parcă mâncai sănătos”.

Răspunsul meu:

„Acum vreau să mănânc desert și îmi asum asta. Nu cred că e necesar să îmi justific alegerea.”

 

Din fericire, am și cunoștințe suportive. Ele sunt de ajutor fie prin puterea exemplului, fie prin susținerea pe care o oferă.

Prin ce sunt remarcate ? Prin faptul că sunt perfect conștiente de ceea ce simt. Ele nu se lasă influențate de aspectele exterioare si trasează bariere clare într-un mod asertiv.

Dacă nu le e foame, refuză în mod politicos îndemnul celorlalți de a mânca. Dacă azi au chef să mănânce shaorma, o fac in ciuda faptului că restul persoanelor mănâncă doar salată. Și își asumă asta, indiferent de reacțiile și replicile celorlalți.

 

  • Determină motivul pentru care ești la masă

Există multe alte motive pentru care te poți afla la masă decât cel al hrănirii în sine.

Poate fi celebrarea unui eveniment (nuntă, zi de naștere) , nevoia de conexiune (cina romantică, masa în familie), grija față de celălalt (când gătești pentru cineva) etc .

Identifică motivul reunirii! Odată identificat, vei face ușor distincția între alimentație si eveniment.

 

  1. Identificarea prim-planului
  • Conștientizează ce simți când ești la masă

Reunirile îți pot naște trăiri variate:

–  dorința de a mulțumi pe cineva – când accepți să mănânci ce a pregătit mama doar să nu o superi

– furie – când înainte de a te așeza la masa în familie te cerți cu sora

– inadecvare – când te afli la o întrunire unde nu te identifici cu grupul prezent la masă

– bucuria – sărbătorirea zilei de naștere, nunta etc.

– competiția – la femei apare tendința de a concura pentru titlul de “cea care mănâncă cel mai puțin”; la bărbați, din contră

De multe ori decizi ce să mănânci pe baza unor emoții de care nu ești întotdeauna conștient .

 

Așadar, înainte de a pune în farfurie ce-ți apare în fața ochilor, ia o pauză!

Observă cele două planuri și fii detașat !

Bucură-te de compania celorlalți, dar în același timp fii atent la propriile nevoi și preferințe! Pentru că….ești artistul vieții tale! Creează existența pe care ți-o dorești!

 

Cu drag,

Roxi.

 

P.S. Lasă-mi un comentariu mai jos dacă ți-a placut articolul și ești curios să discutăm mai mult pe subiect.

P.S.2. Cu siguranță există persoane cărora le e de ajutor informația din articol. Folosește butonul <<Share>> pentru a-l distribui!